Zbirka namještaja i upotrebnih predmeta
Kuće Bukovac

Zbirka namještaja i upotrebnih predmeta Kuće Bukovac broji preko 200 jedinica muzejske građe i sastoji se od različitih vrsta namještaja i posoblja, osobnih predmeta i predmeta koji pripadaju slikarskom ateljeu.

Interijer stana, 1967. Zidovi ispunjeni slikama Ivanke i Vlaha Bukovca, KB-1213

Većina tih predmeta zatečena je u prostoru prvog kata kuće, raspoređena po prostorijama vjerojatno nakon što su ih Bukovčeve kćeri, zajedno s umjetninama i kućom, 1964. godine ostavile Jugoslavenskoj akademiji znanosti i umjetnosti, i još nekoliko godina nakon toga čekale otvorenje memorijalnog muzeja Vlaha Bukovca.

Kad je konačno 1974. godine, nakon što je upravljanje nad rodnom kućom Vlaha Bukovca preuzela Općina Dubrovnik i Umjetnička galerija, prostor postao dostupan javnosti, posjetitelji su mogli obilaziti samo drugi kat kuće u koji se ulazilo iz gornjeg vrta preko betonskog mostića koji je zamijenio Bukovčevu drvenu pasarelu. Mjesta za izlaganje bilo je samo za slike, štafelaje i slikarski pribor. Ostala građa desetljećima je čekala svoj scenski nastup.

Interijer ateljea Vlaha Bukovca u Zagrebu, 1897. g., KB-1028

2001. godine započeli su radovi na obnovi Kuće Bukovac koja je, nakon formiranja Općine Konavle i osnivanja ustanove Muzeji i galerije Konavala u njihovom vlasništvu, dočekala prezentaciju za kakvu su se Bukovčeve kćeri sve do svoje smrti i zalagale. Namještaj je bio u vrlo lošem stanju te je s obnovom kuće započela i njegova restauracija koja traje i danas.

U međuvremenu je za zbirku otkupljeno nekoliko vrijednih komada pokućstva, a fundus je dobrotom donatora obogaćen i predmetima koji su pripadali Bukovčevima.

Većinu namještaja Vlaho Bukovac nabavio je dok je živio u Parizu i unio je posebnu svježinu i atmosferu u prostor tipične cavtatske kuće, netipične jedino po svom vlasniku.

Dio namještaja bio je oprema velebne Bukovčeve kuće izgrađene na Tomislavovom trgu preko puta Umjetničkog paviljona, prema projektu arhitekata Hönigsberga i Deutscha. Kuća je izgrađena mirazom Vlahove supruge Jelice i služila je nepune dvije godine kao dom obitelji Bukovac. U zbirci je i dio osobnih predmeta koji su pripadali ostalim članovima Vlahove obitelji.

Svi predmeti iz zbirke, kako namještaj tako i raznorazni primjerci posuđa i porculana, govore o kulturi življenja u eklektičnom 19. stoljeću koje se prelilo u sami početak 20. stoljeća te su materijalizirani preslik Bukovčevih europskih prostora u kojima je živio i radio.

 

donji