Altdeutsch stolice

tablica

Inventarna oznaka:      KB-712/1-4
Materijal:      drvo (bukva), koža, metal
Dimenzije:      99,5 x 44 x 44 cm
Datacija:      druga polovica 19. st.
Podrijetlo:      nepoznato

Središnji sadržaj

Četiri bukove stolice sadrže umetnuto sjedište i naslon od impregnirane, prešane ornamentirane kože. Koža ima utisnut ornament koji se sastoji od vitičastih motiva s maskeronom u središnjem dijelu iznad kojeg je postavljena posuda s cvijećem. Noge i naslon su od profiliranog tokarenog drva.

Koža koja je umetnuta unutar drvenog okvira pričvršćena je mjedenim zakovicama. Četiri balustarske noge pri dnu su spojene „H“ prečkom.

Tijekom 19. stoljeća u oblikovanju namještaja javlja se veliki broj neostilova koji u potpunosti preuzimaju dizajn nekih ranijih stilskih razdoblja. U posljednjoj četvrtini 19. stoljeća u Hrvatskoj, naročito u kontinentalnom dijelu, izuzetno je popularan namještaj koji imitira njemačku renesansu, tzv. altdeutsch.

Zahvaljujući napretku tehnologije te prijelazu s ručne na strojnu proizvodnju dolazi do veće i jeftinije proizvodnje, pa namještaj postaje pristupačniji. Strojno tokarenje i korištenje strojeva za rezbarenje i prešanje kože predmetima je davalo, sada mnogima dostupnu, dozu luksuznosti.

Moda uređivanja interijera u 19. stoljeću nalagala je da svaka prostorija bude uređena u drugačijem stilskom okviru.