Kredenc “Mechelen”

tablica

Inventarna oznaka:      KB-129
Materijal:      drvo (hrast), staklo, metal
Dimenzije:      238 x 140 x 55 cm
Datacija:      oko 1880. godine
Podrijetlo:      Francuska
Proizvođač:      P. Manassa (kredenc) i Vachette Frères (brave)

 
 
 
 

 

središnji sadržaj

Kredenc je od rezbarene bajcane hrastovine. Složen je iz dva dijela s bogato izrezbarenim renesansnim motivima u drvu poput školjke, vitice, akantusa, volute, girlande i stupova. Donji dio ima dvokrilna vrata i dvije ladice. Vratnice imaju reljefno rezbarene motive, a u središnjem su dijelu pačetvorine s dijamantnim rezom uokvirene stiliziranim listovima akanta i drugim dekorativnim elementima. Gornji dio s ostakljenim dvokrilnim vratima nose dva tokareno profilirana stupića. Vrata su ostakljena butzenglassom, raznobojnim staklenim pločicama koje su međusobno povezane olovom. U srednjem, ovalnom polju prikaz je propetog lava. Dekoracija u gornjem dijelu kredenca formirana je u istaknuti profilirani vijenac. Na unutrašnjem, donjem dijelu tokarenog stupića urezano je ime P. MANASSA, što je vjerojatno ime majstora koji je izradio kredenc.

Na unutrašnjem metalnom dijelu mehanizma za zaključavanje stoji urezan pečat s natpisom V. F. PARIS i prikazom dva ukrštena ključa. Radi se o eminentnoj bravariji osnovanoj 1864. godine u Troyesu, koja od 1865. godine nosi ime Vechette Fréres. Bili su vodeći proizvođači lokota u Francuskoj, a pečat im se može naći na nekim od najvažnijih primjera namještaja stvorenih krajem 19. stoljeća.

Ovaj tip kredenca nosi naziv Mechelen prema belgijskom gradu u kojemu je bio centar proizvodnje ovog visokokvalitetnog namještaja.