Thonet stolac

tablica

Inventarna oznaka:      KB-144
Materijal:      drvo (bukva), ratan
Dimenzije:      93,5 x 51 x 51 cm
Datacija:      kraj 19. stoljeća
Podrijetlo:      Austrija, Češka ili Hrvatska

Središnji sadržaj

Ovaj thonet stolac ima vitičasto uvijene rukohvate. Sjedalo i naslon izrađeni su od pletene trske, a konstrukcija je od parene i savijene bukovine. Stolac je derivacija Modela 11.

Michael Thonet, stolar i dizajner namještaja, eksperimentirajući kako izraditi stolac što jednostavnije, a opet elegantne forme, došao je do univerzalnog proizvoda koji će se nepromijenjen na tržištu zadržati od druge polovice 19. stoljeća sve do danas. Preselivši se 1842. godine iz Njemačke u Beč, tvrtku će, uz pomoć sinova, proširiti i nazvati Gebrüder Thonet. Koristeći tehniku parenog, savijenog bukovog drva, jednostavni princip montaže, mali broj sastavnih elemenata i modularni pristup dizajnu, razvio je namještaj koji je tvrtki omogućio da postane pionir globalne masovne proizvodnje.

Koristeći iste principe konstrukcije i standardizirane elemente, stvorili su vlastiti prepoznatljivi jezik, a najpoznatiji njihov proizvod lagani je stolac elegantne forme u nekoliko različitih verzija. Thonet stolci spadaju među namještaj najdugovječnijeg i najpopularnijeg dizajna.