Zidni satovi

tablica

Inventarna oznaka:      KB-167/1-2
Materijal:      porculan, drvo, metal
Dimenzije:      22 x 19 cm i 14,5 x 10,5 x 6,5 cm
Datacija:      druga polovica 19. stoljeća
Podrijetlo:      Njemačka

središnji sadržaj

Veći sat ima oblik četverolista unutar kojeg je poligonalno polje konkavno uvučenih stranica u kojem je upisan krug sa satom. Dijelovi četverolista tonirani su smeđom bojom, a gornji i donji dio poligonalnog isječka ukrašeni su slikanim cvjetnim motivom. Na satnom polju sačuvane su rimske brojke i manja kazaljka, dok većoj kazaljci nedostaje jedan dio.

Manji zidni sat također je s prednje strane porculanska ploča, ali razvedena u obliku grba. Rubovi su reljefno oblikovani floralnim motivima i voluticama. Porculan je oslikan, a u reljefno naglašenom centralnom okruglom okviru umetnuta je okrugla metalna bijelo emajlirana ploča brojčanika s crnim rimskim brojevima. Nedostaju kazaljke te je na satu visjelo mjedeno njihalo s utegom u obliku kružne ploče.

Proizvođač satova je njemačka pokrajina Schwartzwald, još poznata pod engleskim nazivom Black Forest. Prvi satovi počeli su se proizvoditi već u 17., a popularnost stječu u 18. stoljeću kada cvjeta i industrija satova. Rađeni su od drva, a glavna im je značajka bila ptica kukavica koja je oglašavala vrijeme. S vremenom su postali renominirani kao izvrsni proizvođači kvalitetnih i točnih satova, a materijal se proširio i na proizvodnju porculanskih zidnih satova.