Tronožac s naslonom

tablica

Inventarna oznaka:      KB-726
Materijal:      drvo
Dimenzije:       79 x 68 x 36,5 cm
Datacija:      kraj 19. st.
Podrijetlo:      Hrvatska

Središnji sadržaj

Tronožac s naslonom primjer je tradicijskih stolica dinarskog dalmatinskog područja koje su bile dijelom pokućstva u seljačkim kućama, a zabilježene su pod nazivima tronog/tronožac, katriga, sto(lac). Datira ih se do u drugu polovicu 19. stoljeća, uz napomenu da su se ponegdje sporadično zadržale gotovo do sredine 20. stoljeća. Prema obliku se pretpostavlja njihovo srednjovjekovno podrijetlo, čemu u prilog govori i sama uloga počasnog sjedala. Naime, ova je stolica imala posebnu ulogu u tradicijskom domu gdje je bila namijenjena najstarijemu članu obitelji te je ukazivala na njegov autoritet, a ponekad se ustupala dragome gostu.

Ovaj primjerak koji pripada ruralnom pokućstvu takozvanoga dinarskog ili gorskog kulturnog kruga vjerojatno je izrađen krajem 19. stoljeća. U seljačkim kućama ovoga područja, koje se proteže i izvan Hrvatske, to je bio jedinstveni i reprezentativni komad pokućstva kojega su izrađivali vješti muškarci, najčešće za vlastite potrebe.

Prisutnost ove ruralne sjedalice u građanskom kontekstu posljedica je oduševljenja građanskog sloja krajem 19. i početkom 20. stoljeća s primjercima narodnog duha u tadašnjim seljačkim kućama.