Vaze

tablica

Inventarne oznake:      KB-160 i KB-367
Materijal:      staklo (puhanje)
Dimenzije:      15 x 13 cm i 13 cm
Datacija:      od 1890. do 1910. godine
Proizvodač:      nepoznato

Središnji sadržaj

Vaza trbušastog oblika (KB-160) stoji na pet malih nožica od kojih su dvije djelomično oštećene pri vrhu. Vaza je ružičaste boje s nepravilno raspoređenim aplikacijama, a otvor je valovito artikuliran i izvijen prema van – na rubovima je proziran, kao i nožice.

Ružičasta trbušasta vaza (KB-367) stoji na tri prozirne nožice koje imaju kovrčastu, reljefnu dekoraciju koja se valovito širi po površini vaze. Vaza ima plitak vrat i iskrenut otvor prema van. Dobro je očuvana, osim što je u gornjoj trećini jedan komadić plitko odlomljen.

Na vazama nema oznaka proizvođača, no prema drugim analogijama vjerojatno je riječ o engleskoj proizvodnji i razdoblju od 1890. do 1910. godine.

Prvi proizvodi ove boje stakla (brusnica staklo) vjerojatno su izrađeni u području Bohemije u ranom 18. stoljeću. Izrađuju se tako da se unutar neprozirnog stakla ubacuje tanki sloj crvenog ili ružičastog stakla. Do povećanja oblika i proizvodnje dolazi sredinom 19. stoljeća, kada se ukida porez na staklo, te nakon Prve svjetske izložbe, a vrhunac popularnosti doživljava u razdoblju od 1870. do 1930. godine.