Samostojeća kada

tablica

Inventarna oznaka:      KB-154
Materijal:      metal
Dimenzije:       78 x 120 x 71 cm
Datacija:      19. stoljeće
Podrijetlo:      Francuska

 

tekst

Rijedak primjerak samostojeće kade od pocinčanog lima. Kada je oblikovana za sjedenje. Zadnji dio stoji na dvije izrazito profilirane noge od lijevanog željeza, a na prednjem je dijelu mali kotao za grijanje vode.

Posjedovati pravu kadu namijenjenu higijeni i opuštanju u 19. stoljeću bio je pravi luksuz. Za kupanje je uobičajeno služio lavor ili bilo kakva kanta koja bi se zatekla u domaćinstvu, ali imati kadu značilo je pripadati imućnijem sloju društva. Budući da u kućama nije bilo tekuće vode ni kanalizacijskog sustava, a niti prostorije namijenjene isključivo kupanju, operativni dio vezan za održavanje higijene bio je nešto složeniji. No, o tom je problemu uglavnom brinula posluga.

Središnji sadržaj

Prve samostojeće metalne kade, uglavnom rađene od cinka, nisu bile udobne za sjedenje pa bi se često zastirale raznim tkaninama, kakav primjer vidimo na poznatoj Davidovoj slici Mrtvi Marat iz 1793. godine. U drugoj polovici 19. stoljeća kada postaje udobnija te se više polaže i na sam izgled i dizajn. Cink je zamijenjen bakrom koji je, osim što dulje zadržava toplinu vode, ugodniji i za sjedenje.

Krajem 19. stoljeća kade od lijevanog željeza počele su se iznutra emajlirati kako bi se stvorila glatka, higijenski prihvatljivija površina lakša za održavanje.